Nieuws…..
Nieuwbouwhuizen moeten niet langer op aardgas worden aangesloten, omdat dat volgens Stedin maatschappelijk onverantwoord is. De netbeheerder vindt dat verwarmen en koken op een andere manier moet.
“We vinden het niet meer maatschappelijk verantwoord, omdat we in 2050 een klimaatneutrale samenleving willen zijn. Gas stoot CO2 uit, dus daar moeten we vanaf bij de verwarming van onze huizen”, zegt directeur strategie van Stedin, David Peters.
Weggegooid geld
Een gasaansluiting ligt er voor lange termijn. De levensduur is langer dan het jaar 2050, het moment dat we geen energie meer willen gebruiken die CO2 uitstoot, vertelt Peters. Dat vloeit voort uit de afspraken die zijn gemaakt op de grote mondiale klimaattop in Parijs, eind vorig jaar.
Nieuwe gasaansluitingen zijn dus zonde van het geld, zegt Stedin. Op dit moment geven alle netbeheerders van Nederland samen ongeveer 100 miljoen euro uit aan het aansluiten van gas in nieuwbouwwijken. Terwijl die aansluitingen voortijdig weer moeten verdwijnen. Er worden meer kosten gemaakt dan nodig is.
Gasloos
De techniek om huizen gasloos te maken, bestaat al. Uiteindelijk moeten alle huizen afstappen van aardgas, maar het gemakkelijkste is om daar bij de nieuwbouw al rekening mee te houden. Dat is gemakkelijker dan bestaande huizen gasloos te maken.
Hiervoor moet wel de wet worden veranderd. In de gaswet staat dat als een projectontwikkelaar of een bewoner in een wijk erom vraagt, de netbeheerder verplicht is om de huizen aan te sluiten op aardgas. Die aansluitplicht moet verdwijnen, vindt Stedin.
Alternatieven
Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen aangesloten op aardgas, dat afkomstig is uit Slochteren. Maar er zijn al voldoende alternatieven. Zo is het mogelijk om elektrisch te koken en gebruik te maken van een slimme lucht-water warmtepomp.
Andere netbeheerders zijn het eens met Stedin. Jaarlijks worden er naar schatting 40.000 nieuwbouwhuizen op gasleidingen aangesloten. Dit moet en gaat snel veranderen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!